Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Koiranomistajan ajokortti

Lisätty 07.05.2019
(Lisätty 03.02.2017)

Ystäväni mainitsi, että kun minulta loppuu akuutimmat projektit niin voisin perehtyä koiranomistajan ajokortti asiaan. Aina on jotain rautaa tulessa, mutta sattumalta juuri edellisenä iltana, ennen tätä ystäväni mainintaa, kuulin telkkarista aamutv:n mainoksen, jossa seuraavana aamuna käsiteltäisiin ohjelmassa pitäisikö koiranomistajien suorittaa ajokortti? Mielellään nukun aamut 8 asti, joten tämä aamuohjelma jäi välistä.

 Pitäisikö koiranomistajien suorittaa pätevyys ajokortilla? Pitäisi. Olen sitä mieltä, että jonkinsortin pätevyys pitäisi testata, koska niin moni lemmikki päätyy hetken mielijohteesta kotiin, jossa ajatellaan, että se hellä rakkaus korvaa eläimen normaalit tarpeet. Tai toisinpäin, otetaan lemmikki, josta ei huolehdita ja se jää oman onnensa nojaan, omistajan sentään "tarjotessa" katon pään päälle ja ruokaa. Eläimen normaalit tarpeet jäävät huomioimatta. Ja kyllä, ne vääriin käsiin joutuvat lemmikit, jotka kokevat kaltoin kohtelua, omistajan tietämättömyyden ja tyhmyyden vuoksi, jää jälleen kerran eläimen tarpeet huomioimatta. Tarpeiden huomioimattomuus on ignoorata mitä eläin tarvitsee, voidakseen hyvin? Mitä juuri tämän eläimen luonnolliset käyttäytymistarpeet - ja mallit ovat? Saako se toteuttaa niitä?  Yhteistä näissä on ihmisten tietämättömyys. Ja sen jälkeen tulee välinpitämättömyys ja lopuksi asenne, joka kattaa "näin on aina ennenkin tehty ja hyvin on pärjätty".

 Vaikka tapetille on noussut nimenomaan koiranomistajan testaus, väkisinkin tulen ajatelleeksi myös muita lemmikkejä. Kennelliitto vetosi vapaaehtoiseen testiin, koska muidenkaan lemmikkien/eläinten pidosta ei ole asetettu pakollista testiä. Totta. Mutta myös koira on ehkä yleisin lemmikki joka asuu kissan lisäksi useimmiten asunnossa. Toki on liuta kaneja, lintuja, hiiriä, marsuja jne eri lemmikeitä jotka myös asustavat samassa taloudessa, mutta koiran kanssa liikutaan myös eri paikoissa ja näin ollen katsoisin koiran olevan yleisin lemmikki, joka viettää suurimman osan aikaa omistajansa kanssa. Palatakseni muihin lemmikeihin, yhtä heppoisin päätöksin otetaan perheeseen se söpö pupu lapsille tai ne surullisen kuuluisat kesäkissat.

 Viime aikoina on otsikoihin noussut myös maatalouden puolelta tuotantoeläinten erittäin ala-arvoiset olosuhteet. Löytyy tapauksia hevostalleilta, joissa lähes luurankomaiset hevosta muistuttavat hahmot elävät kuin varjo entisestä olemuksestaan.  Jokaisella eläimellä pitäisi olla vastuullinen ja turvallinen koti, lajista huolimatta. Eläin ei ole se joka päättää, mihin ja kenen kanssa haluaa asua/ oleilla. Se ei saa päättää koska se ulkoilee, koska se syö ja mitä se syö. Joten vähintä mitä omistaja voi tehdä, tarjota eläimelle se loppuelämän onnellinen koti. 

 Tämän vuoksi myös ymmärrän ajatuksen ajokortin tavoitteesta, jotta saataisiin jollakin tapaa karsia hetken mielijohteesta tapahtuvia hankintoja. Tai liian vaaleanpunaisten ruusunväristen lasien läpi katselua, jossa havahdutaan kun vaikkapa pennusta kasvaakin se riiviö teini. Onko tässä palautuskuittia?

 Liian helposti koirat laitetaan kiertoon. Lukiessa osta-myy palstoja, usein koirat ovat siinä alle vuoden ikäisiä tai vähän päälle kun "allergia" iski tai "ajanpuutteen vuoksi" tai "elämänmuutoksen vuoksi" lukee ilmoituksessa. Vielä pikaisempi setti on ilmoitukset, jossa myydään jo alle 6kk pentua, samoilla perusteilla kuin yllä. Toki voi pitää paikkansa, että se allergia puhkesi jne. Jokainen määritelköön syynsä.

 Lähdin googlettelemaan ajokortti aiheesta ja yllättävän vähän siitä loppujen lopuksi löytyi luettavaa. Yksi addressi, joka oli kerännyt 70 allekirjoitusta, tosin kannanottokin oli mielestäni hieman ontuva vaikka kannatan ajatusta. Keskustelupalstoille en edes lähtenyt, sillä tiedän jo valmiiksi, että porukka jakaantuu jo fifty-fifty ajatuksen kanssa, enkä kestä lukea kaikista asennevammaisempien kommentoijien kirjoituksia, sillä vitutuskäyrä nousee välittömästi. Toki se on heidän mielipiteensä ja vielä sellainen johon uskovat vakaasti. Osa varmsti ovat ihan tarkoituksella tuikkaamassa keskusteluihin bensaa liekkeihin. Koirankoulutus on kyllä aihe, jossa lähtee aina jossain vaiheessa ns. sokka irti.

 Vuodesta 2011 on ajokorttia asiaa puitu ja mm. Hesy puoltaa ehdotusta koiranomistajille ajokortti, heille joiden koiran koko ylittää 15kg. Tätä on perusteltu sillä, että vääristä syistä koiran haluavat, ottavat useimmiten rodultaan ison koiran. Kennelliitto taasen ottaa kantaa sillä, että kortin suorittaminen tulisi olla haluttu asia, ei pakollinen.

 Koiranomistajan peruskurssi on kennelliiton vastine tälle ajokortille, joka on otettu käyttöön 2012. Testin voi tehdä netin kautta tai vaikka mobiililaitteella. Testiä aloitettiin kehittelemään 2011, sisällöstä vastaa pitkälti Tuire Kaimion oppeihin perustuvaa tietoa. Testi täydentyi 2013 rotutestillä, jonka tarkoitus on auttaa kartoittamaan koiran hankkijaa valitsemaan oikean rodun mm. yli 200 suomessa olevan rodun joukosta.

http://www.hankikoira.fi/koiranomistajan-testi

Tulokseni: http://www.hankikoira.fi/koiranomistajan-testi?next&finish

oma kommentti: Kuvittelin ,että hivenaineiden tarpeellisuus lisänä peittoaisi rasvan vaikutuksen. ipä ollut. Sijoituskoirista ei ole kokemusta, tuttavapiirissa ne ovat aina olleet narttuja, tämän vuoksi vaihdoinkin vastaukseni uros/narttu vaihtoehdosta vain narttu vastaukseen. Huti meni.  Pennun rimpuilu sylissä, oli mielestäni mielenkiintoinen, tiesin että testin mukaan oikea vastaus on ,että pidetään kiinni kunnes pentu "rauhoittuu". Omasta mielestäni valitsisin taktiikan jossa pennun ei tarvitse rimpuilla, se on arvatenkin hitaampi tapa mutta huomattavasti miellyttävämpi.

http://www.hankikoira.fi/rotutesti

Tulokseni: http://www.hankikoira.fi/rotutesti?finish&ans=1,1,0,0,1,1,1,1,1,1,0,1,2,1,1

 

Saisinko minä ostaa näillä tiedoilla ostaa pennun/koiran?

 

 Kesäkuussa 2012  Yle.fi toimitus kertoo, Ali-Saksassa otetaan koiranomistajien ajokortti käyttöön. Tällä peräänkuulutetaan omistajien vastuuta koiran hankkimisesta. Koirille tulee ottaa myös vastuuvakuutus sekä siruttaa. Tämä kaikki kustantaa noin 350-550€. Koirille puolestaan tehdään testaus niiden sosiaalisuudesta. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten tälläinen testi käytännössä toteutetaan ja miten heillä "mitataan" sosiaalisuutta.   Onko se koiran avoin olemus ihmisiiin (luoksepäästävyys) ja ympäristöön? se hauva joka ei rähjää, pärjää?  Tälläisesta testistä tulee mieleeni Kiva koirakansalainen-testi (http://www.kivakoirakansalainen.fi/) , jota mm. kiva teamin kautta saa tilata testipaketin, jos haluaa itse järjestää tilaisuuden. Esillä on myös päivämäärät tulossa olevista testeistä paikkakunnilla.

 Saksassa koirien ulkoileminen on eurooppalaista tyyliä, eli koirat irrallaan. Berliinissä käydessäni, niitä juoksenteli vapaana omistajansa lähettyvillä keskustassa. Suomessa kaikki on kuitenkin toisin, täällä ei päde samanlainen kulttuuri ja siihen on turha vedota, että niin se ulkomaillakin. Jos meilläkin koirat olisivat pennusta asti vapaana, kanssa käyminen olisi erilaista.

Löysin listoja mm. Tanskan ja Berliinin kielletyistä roduista. Tanskassa on kielletyllä listalla 13 rotua, joita ei saa maahan tuoda, kasvattaa saati omistaa. Berliinissä taasen kyseisen rodun omistajientulee pitää koira kytkettynä, kuonokopan kera sekä "merkattuna" vihreällä riipuksella (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/27/berliinin-mustan-listan-koirarodut)  .  Eli tyylejä on erilaisia.

 Suomessa koirat tulee pitää kytkettynä joka tapauksessa kun taas Berliinissä vaan tietyn rodun edustajat. Tanskassa täysikielto, jonka kylkiäisenä 12 muuta rotua on ehdolla kielletylle listalle. Mikäli noin radikaaleihin ratkaisuihin tarvitsee ryhtyä, voisi olla tehokkaampaa kytkeä koirat? irrallaan olevilla on rajattomammat mahdollisuuden saada aikaan vahinkoa. Toki ihana kuvitelma olisi ,että kaikki saisivat juoksennella vapaana ja sulassa sovussa. Myös kennelliiton mietintä täyskiellosta, pätee muissakin aiheissa, että sitten lähtee linjaus ns. maan alle. Eli koiria ei rekisteröidä, niitä kasvatetaan "pimeästi", tämäkään ei kuullosta hyvältä vaihtoehdolta.

 Ajokortti. Ajatus on hyvä, ainakin teoriassa. Toimiiko se käytännössä? Mikäli testi on vapaaehtoinen, kuten kennelliitto asian esitti, sitä tuskin tekevät ainakaan ne joiden tulisi ehdottomasti testi tehdä. Sitten taas Hesyn kanta viitata isoihin rotuihin kilojen määritteellä, no jaa...pienemmänkin rodun edustajan , pienemmälläkin kilomäärillä saavat aikaan paheksuntaa ja yhtälaillä "vääriä" koteja. Mutta jos mietitään turvallisuus asian kannalta, ison koiran (rodusta riippumatta) puremat aiheuttavat isomman jäljen kuin pienemmän rodun edustaja, vaikka molemmat koirat olisivat yhtä tosissaan purreet. Se usein unohtuu.

 Yllätyksekseni alla olevan linkin artikkelissa mäyräkoira esiintyi useimmiten eri asiayhteyksissä. Se mikä ei yllättänyt oli, että pienillä koirilla aggressiivissuuta ja pelokkuutta esiintyy enemmän kuin isoilla roduilla. Ja mieleeni siintää heti strerotyppinen pieni koira, joka räksyttää omistajan tallustellessa vieressä, osittain jo kuuroutuneena.

Tässä hyvä kirjoitus vuodelta 2008 aiheeseen liittyen: https://asiakas.kotisivukone.com/files/heti.tarjoaa.fi/tiedostot/artikkelit/koirarotujen_luonteen_erot.pdf

Sitten ehkä tärkein asia, miten ajokortin valvontaa tulisi suorittaa? Vanheneeko ajokortti jossain vaiheessa? Tulisiko siitä olla lista julkisesti näkyvillä, josta esimerkiksi,kasvattajat ja koirien myyjät voisivat halutessaan tarkastaa koiran ostajan tietotason? Vaikka ajokortti tulisi voimaan pakolliseksi, käykö samoin, että ilman ajokorttiakin on erittäin helppo saada koira? Kaikkia koiria ei rekisteröidä, monesti myös edulliset hinnat houkuttavat ostajia ja siitä päästään aasinsiltana pentutehtailuun, joka on asian aihe erikseen.

  Paljon on avoimia kysymyksiä ja miten käytäntö toteutuisi. Edelleen olen sitä mieltä, että jokin tasotesti olisi erittäin hyvä, mutta idea ontuu valvonnassa. Myös koirien myyjille tulisi kohdistaa huomiota, koska heillä on avainasema olla valitsemassa millaiseen kotiin koira päätyy.

 

Pidetään huolta niistä luontokappaleista, jotka päätämme ottaa vierellemme arkeen.

 

© Koirankota.  Sivuston sisällön, tekstien kopioiminen ja luvaton käyttö kielletty

 

 

Käyntisoite: Hakakatu 7-9 , 20540 Turku 

koirankota@gmail.com 

044 0307979 / Johanna 

Evästeet

Tämä sivusto käyttää evästeitä tallentaakseen tietoja koneellesi.

Hyväksytkö evästeiden käytön?